Hula Dog Farm Kona, Hawai'i   5,400sf $1.2M  Presented with an elephant grass covered slope facing due west toward Kona and the Pacific, we focus on the notion of "Flow", recognizing that air flow and lava flow and water flow are what make this place indelibly sensual and unique.  A series of parallel walls support the roof and divide rooms, allowing earth and water and air and plants to flow unimpeded through the house, and a reduced palette of stucco, wood, stone and copper keep the focus outward, on nature. An infinity pool makes the visual connection to the ocean, so that you feel like you are swimming out to sea.  The result feels like living outside, clouds occasionally wafting through the house, the gentle sound of water and the rich smell of earth and plants and flowers a constant.   Design Architect: Roel Krabbendam Interior Design: Polly Dithmer Office of Record: Weigang, Marvick    

Hula Dog Farm
Kona, Hawai'i

5,400sf
$1.2M

Presented with an elephant grass covered slope facing due west toward Kona and the Pacific, we focus on the notion of "Flow", recognizing that air flow and lava flow and water flow are what make this place indelibly sensual and unique.

A series of parallel walls support the roof and divide rooms, allowing earth and water and air and plants to flow unimpeded through the house, and a reduced palette of stucco, wood, stone and copper keep the focus outward, on nature. An infinity pool makes the visual connection to the ocean, so that you feel like you are swimming out to sea.  The result feels like living outside, clouds occasionally wafting through the house, the gentle sound of water and the rich smell of earth and plants and flowers a constant.

Design Architect: Roel Krabbendam
Interior Design: Polly Dithmer
Office of Record: Weigang, Marvick

 

  Hula Dog Farm Kona, Hawai'i   5,400sf $1.2M  A series of dramatic skylights erupt through the roof, preserving the connection to the sky and to the sun, and insuring that the connection to the outdoors is kept visceral and constantly changing with the light.   Design Architect: Roel Krabbendam Interior Design: Polly Dithmer Office of Record: Weigang, Marvick

Hula Dog Farm
Kona, Hawai'i

5,400sf
$1.2M

A series of dramatic skylights erupt through the roof, preserving the connection to the sky and to the sun, and insuring that the connection to the outdoors is kept visceral and constantly changing with the light.

Design Architect: Roel Krabbendam
Interior Design: Polly Dithmer
Office of Record: Weigang, Marvick

Hula Dog Farm 5.jpg
Hula Dog Farm 7.jpg
Hula Dog Farm 1.jpg
  Massachusetts Residence    1800sf Renovation   $80,000   A gloomy 1963 tract home tucked into a hill in the deep woods of New England challenges us to find and capitalize on the available daylight.  By removing walls, adding windows and skylights, using light colors and reflective surfaces and focusing the rooms on a huge and dramatically lit painting of the ocean, the house is radically transformed into a joyful and light-filled environment.   Architect: Roel Krabbendam Interior Designer: Polly Dithmer

Massachusetts Residence

1800sf Renovation
$80,000

A gloomy 1963 tract home tucked into a hill in the deep woods of New England challenges us to find and capitalize on the available daylight.  By removing walls, adding windows and skylights, using light colors and reflective surfaces and focusing the rooms on a huge and dramatically lit painting of the ocean, the house is radically transformed into a joyful and light-filled environment.

Architect: Roel Krabbendam
Interior Designer: Polly Dithmer

  Massachusetts Residence   1800sf Renovation $80,000  A gloomy 1963 tract home tucked into a hill in the deep woods of New England challenges us to find and capitalize on the available daylight.  By removing walls, adding windows and skylights, using light colors and reflective surfaces and focusing the rooms on a huge and dramatically lit painting of the ocean, the house is radically transformed into a joyful and light-filled environment.   Architect: Roel Krabbendam Interior Designer: Polly Dithmer    

Massachusetts Residence

1800sf Renovation
$80,000

A gloomy 1963 tract home tucked into a hill in the deep woods of New England challenges us to find and capitalize on the available daylight.  By removing walls, adding windows and skylights, using light colors and reflective surfaces and focusing the rooms on a huge and dramatically lit painting of the ocean, the house is radically transformed into a joyful and light-filled environment.

Architect: Roel Krabbendam
Interior Designer: Polly Dithmer

 

  Massachusetts Residence   1800sf Renovation $80,000  A gloomy 1963 tract home tucked into a hill in the deep woods of New England challenges us to find and capitalize on the available daylight.  By removing walls, adding windows and skylights, using light colors and reflective surfaces and focusing the rooms on a huge and dramatically lit painting of the ocean, the house is radically transformed into a joyful and light-filled environment.   Architect: Roel Krabbendam Interior Designer: Polly Dithmer    

Massachusetts Residence

1800sf Renovation
$80,000

A gloomy 1963 tract home tucked into a hill in the deep woods of New England challenges us to find and capitalize on the available daylight.  By removing walls, adding windows and skylights, using light colors and reflective surfaces and focusing the rooms on a huge and dramatically lit painting of the ocean, the house is radically transformed into a joyful and light-filled environment.

Architect: Roel Krabbendam
Interior Designer: Polly Dithmer

 

  Massachusetts Residence   1800sf Renovation $80,000  A gloomy 1963 tract home tucked into a hill in the deep woods of New England challenges us to find and capitalize on the available daylight.  By removing walls, adding windows and skylights, using light colors and reflective surfaces and focusing the rooms on a huge and dramatically lit painting of the ocean, the house is radically transformed into a joyful and light-filled environment.   Architect: Roel Krabbendam Interior Designer: Polly Dithmer    

Massachusetts Residence

1800sf Renovation
$80,000

A gloomy 1963 tract home tucked into a hill in the deep woods of New England challenges us to find and capitalize on the available daylight.  By removing walls, adding windows and skylights, using light colors and reflective surfaces and focusing the rooms on a huge and dramatically lit painting of the ocean, the house is radically transformed into a joyful and light-filled environment.

Architect: Roel Krabbendam
Interior Designer: Polly Dithmer

 

Kitchen.jpg
Living Room.jpg
  Weiner Residence  Garden Design  Winner of a 2014 Judges Award from the Arizona Landscape Contractors Association, this project weaves a serpentine labyrinth through a landscape of apertures in the ground plane (pool, seating area) and cold tolerant native plant species.

Weiner Residence
Garden Design

Winner of a 2014 Judges Award from the Arizona Landscape Contractors Association, this project weaves a serpentine labyrinth through a landscape of apertures in the ground plane (pool, seating area) and cold tolerant native plant species.

  Sonoran Desert Home Northern Pima County, Arizona   Unbuilt  A small arroyo provides the focal point for a rammed earth construction in the brutally hot and dry southwest.  Dirt from the property is mined for the walls to minimize material hauling and reinforce the connection to the site, the heavy walls moderating the dramatic temperature swings between night and day.  Every room extends outward to an exterior space, allowing the residents to both sleep and entertain outdoors.  Interior spaces cascade down toward the arroyo, the open plan offering dramatic views to even the innermost parts of the home.

Sonoran Desert Home
Northern Pima County, Arizona

Unbuilt

A small arroyo provides the focal point for a rammed earth construction in the brutally hot and dry southwest.  Dirt from the property is mined for the walls to minimize material hauling and reinforce the connection to the site, the heavy walls moderating the dramatic temperature swings between night and day.  Every room extends outward to an exterior space, allowing the residents to both sleep and entertain outdoors.  Interior spaces cascade down toward the arroyo, the open plan offering dramatic views to even the innermost parts of the home.

Southwest 2000SF Rammed Earth 6 - Sheet - 13 - Interior Rendering.jpg
Southwest 2000SF Rammed Earth 6 - Sheet - 7 - Approach View.jpg
Southwest 2000SF Rammed Earth 6 - Sheet - 8 - View looking West.jpg
Southwest 2000SF Rammed Earth 6 - Sheet - 9 - Views from South.jpg
Southwest 2000SF Rammed Earth 6 - Sheet - 5 - Elevations.jpg
Southwest 2000SF Rammed Earth 6 - Sheet - 2 - Floor Plan.jpg
  Sonoran Desert Home 2 Tucson, Arizona   Unbuilt  A slightly smaller version of the original Sonoran Desert Home, this residence nestles among the cacti just above a riparian area.   Dirt from the property is again mined for the walls to minimize material hauling and reinforce the connection to the site, the heavy walls moderating the dramatic temperature swings between night and day.  Every room extends outward to an exterior space, allowing the residents to both sleep and entertain outdoors.  Interior spaces cascade downhill, the open plan offering dramatic views to even the innermost parts of the home.  In this design, a sculptural trellis-like structure moves interior air, provides lighting and shades exterior patios.

Sonoran Desert Home 2
Tucson, Arizona

Unbuilt

A slightly smaller version of the original Sonoran Desert Home, this residence nestles among the cacti just above a riparian area.   Dirt from the property is again mined for the walls to minimize material hauling and reinforce the connection to the site, the heavy walls moderating the dramatic temperature swings between night and day.  Every room extends outward to an exterior space, allowing the residents to both sleep and entertain outdoors.  Interior spaces cascade downhill, the open plan offering dramatic views to even the innermost parts of the home.  In this design, a sculptural trellis-like structure moves interior air, provides lighting and shades exterior patios.

Living Room looking northeast saturated entourage.jpg
Living Room looking southeast.jpg
Three Slices.jpg
Southwest 2000SF Rammed Earth 5 - Sheet - 7 - Approach View.jpg
Southwest 2000SF Rammed Earth 5 - Sheet - 8 - View looking West.jpg
Southwest 2000SF Rammed Earth 5 - Sheet - 9 - Views from South.jpg
Southwest 2000SF Rammed Earth 5 - Sheet - 5 - Elevations.jpg
Southwest 2000SF Rammed Earth 5 - Sheet - 2 - Floor Plan.jpg
  Private Residence Tamanrasset, Algeria   Unbuilt  Perched on a ridge outside of the central Saharan city, this home proposes a radically different approach to building and living in the truly extreme desert environment.  Recognizing that earthen construction offers better environmental stability indoors than concrete, but wanting to break away from the short roof spans and small interior spaces that typically result, this structure proposes a thin concrete vault covered by stabilized sand. Interior spaces are freed to open outward, the wind is free to blow through the structure, and the vast vault punctured by lightwells and chimneys offers comfortable shaded outdoor space.  Crucial to this conservative culture, an upstairs room offers entertainment space without violating the privacy of the home below.

Private Residence
Tamanrasset, Algeria

Unbuilt

Perched on a ridge outside of the central Saharan city, this home proposes a radically different approach to building and living in the truly extreme desert environment.  Recognizing that earthen construction offers better environmental stability indoors than concrete, but wanting to break away from the short roof spans and small interior spaces that typically result, this structure proposes a thin concrete vault covered by stabilized sand. Interior spaces are freed to open outward, the wind is free to blow through the structure, and the vast vault punctured by lightwells and chimneys offers comfortable shaded outdoor space.  Crucial to this conservative culture, an upstairs room offers entertainment space without violating the privacy of the home below.

one - Sheet - 4 - View from Southeast with Window Walls Open.jpg
one - Sheet - 6 - View from Southwest with Window Walls Closed.jpg
one - Sheet - 5 - View from Northeast.jpg
one - Sheet - 1 - Plan, Lower Floor.jpg
  Chavez Residence  Carrizo Springs, Texas     Unbuilt   With this small, budget constrained home for a couple looking forward to retirement, we were asked to imagine something traditional in appearance but modern in function.  Our simple riff on thick adobe walls and sleeping porches maintains the open quality of a contemporary environment without overtly proclaiming its modernity.  Inside, light shelves reflect daylight onto the ceilings, and light finishes insure a daylight filled space, Here, the narrow footprint of the house avoids any need for skylights to reinforce the daylighting strategy.

Chavez Residence
Carrizo Springs, Texas

Unbuilt

With this small, budget constrained home for a couple looking forward to retirement, we were asked to imagine something traditional in appearance but modern in function.  Our simple riff on thick adobe walls and sleeping porches maintains the open quality of a contemporary environment without overtly proclaiming its modernity.  Inside, light shelves reflect daylight onto the ceilings, and light finishes insure a daylight filled space, Here, the narrow footprint of the house avoids any need for skylights to reinforce the daylighting strategy.

Carrizo Springs 1500SF Final - Sheet - A 107 - Perspective View.jpg
Carrizo Springs 1500SF Option 2 1.jpg
  Colder Climate Prototype   Inspired by bear dens and bird nests, igloos and "A" frames, we imagine a different kind of cold climate house.  The proposition that life in cold climates vacillates between a desire for hibernation or insulation from the outdoors (bear den), and full immersion in it (bird nest), suggests a structure offering a continuum between both.  The feeling that fire plays an important emotional role suggests focusing both den and nest on it.  Compact like an igloo, but structured like an "A" frame curled around a courtyard, the home actually became a kind of eye to the sky.  Emphatically rejecting the traditional approach of minimizing windows to create gloomy caves, the large triple glazed glass expanse concentrates almost all glazing to the south, and requires blinds to control glare and blankets to control heat loss, but offers the possibility of lying in bed at night and staring up at the stars.   Design Architect: Roel Krabbendam      

Colder Climate Prototype

Inspired by bear dens and bird nests, igloos and "A" frames, we imagine a different kind of cold climate house.  The proposition that life in cold climates vacillates between a desire for hibernation or insulation from the outdoors (bear den), and full immersion in it (bird nest), suggests a structure offering a continuum between both.  The feeling that fire plays an important emotional role suggests focusing both den and nest on it.

Compact like an igloo, but structured like an "A" frame curled around a courtyard, the home actually became a kind of eye to the sky.  Emphatically rejecting the traditional approach of minimizing windows to create gloomy caves, the large triple glazed glass expanse concentrates almost all glazing to the south, and requires blinds to control glare and blankets to control heat loss, but offers the possibility of lying in bed at night and staring up at the stars.

Design Architect: Roel Krabbendam
 

 

Cold Climate House - Sheet - B - Plans.jpg
Cold Climate House - Sheet - C - Plans.jpg
Cold Climate House - Sheet - D - Sections.jpg
Cold Climate House - Sheet - E - Entry View.jpg
Cold Climate House - Sheet - F - View from East.jpg
Cold Climate House - Sheet - G - View from Above.jpg
Cold Climate House - Sheet - H - Exterior View.jpg
Cold Climate House - Sheet - I - Exterior View.jpg
  Homes Project Experience:   Single Family Residences:  Barnstone Residence , Newton, MA  Dershowitz Residence , Cambridge, Massachusetts  Dithmer Krabbendam Residence , Boston, Massachusetts  Glimcher Residence,  Chestnut Hill, Masachusetts  Hula Dog Farm  , Kona, Hawai'i   Kapor Residence  , Brookline, Massachusetts   Krabbendam Residence  , Acton, Massachusetts   Marcus Residence  , Cambridge, Massachusetts  McMahon Residence,  Newton, Massachusetts   Storey Katz Residence  , Barnstable, Massachusetts   Hula Dog Barn,  Kona, Hawai'i  Unbuilt Residences:  Chavez Residence , Carrizo Springs, TX  Ben Sebgag Residence , Tamanrasset, Algeria  Higby Barn Conversion , Woodstock, Vermont  Rammed Earth House 1 , Tucson, Arizona  Rammed Earth House 2 , Tucson, Arizona  Cold Climate Prototype   Multi-Family Housing  The Esplanade , Cambridge, Massachusetts  Housing for Women with Children , Tucson, Arizona  Shelter for Women with Children , Tucson, Arizona

Homes
Project Experience:

Single Family Residences:
Barnstone Residence, Newton, MA
Dershowitz Residence, Cambridge, Massachusetts
Dithmer Krabbendam Residence, Boston, Massachusetts
Glimcher Residence, Chestnut Hill, Masachusetts
Hula Dog Farm, Kona, Hawai'i
Kapor Residence, Brookline, Massachusetts
Krabbendam Residence, Acton, Massachusetts
Marcus Residence, Cambridge, Massachusetts
McMahon Residence, Newton, Massachusetts

Storey Katz Residence, Barnstable, Massachusetts
Hula Dog Barn, Kona, Hawai'i

Unbuilt Residences:
Chavez Residence, Carrizo Springs, TX
Ben Sebgag Residence, Tamanrasset, Algeria
Higby Barn Conversion, Woodstock, Vermont
Rammed Earth House 1, Tucson, Arizona
Rammed Earth House 2, Tucson, Arizona
Cold Climate Prototype

Multi-Family Housing
The Esplanade, Cambridge, Massachusetts
Housing for Women with Children, Tucson, Arizona
Shelter for Women with Children, Tucson, Arizona